Nie przegap
Strona główna » Wiadomości » Aktualności stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku”

Aktualności stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku”

Zakończyła się tegoroczna akcja pod hasłem „Spotkajmy się na … Śliwkowym Szlaku 2011”. Do grona restauracji i samorządów dołączyły w tym roku gospodarstwa agroturystyczne oraz producenci rolno-spożywczy. Dzięki temu w sierpniu i wrześniu na Śliwkowym Szlaku można było nie tylko posmakować potraw ze śliwkami, ale także zakupić produkty z ich dodatkiem. Praca Stowarzyszenia skupia się nie tylko na promocji obszaru, ale przede wszystkim na inicjowaniu działań, mających na celu wykorzystanie produktu lokalnego w turystyce. Stąd pomysł zorganizowanej akcji, podczas której promowane są potrawy i produkty z suską sechlońską (wędzoną śliwką węgierką), a także innymi odmianami śliw i pod różną postacią (świeże, mrożone, przetwory i in.). Wszystko po to, by zarówno mieszkańcy, jak i turyści mogli smakować to, co nasz obszar wyróżnia i stanowi o jego bogactwie kulinarnym. Śliwkowy Szlak powoli staje się rozpoznawalną marką, a służą temu wysiłki wszystkich tych, którzy z nami współpracują, w szczególności producentów z branży rolno-spożywczej. Uznanie konsumentów zyskuje sok jabłkowo-śliwkowy ze Słonecznej Tłoczni (Żmiąca, gmina Laskowa), chleb ze śliwką z piekarni w Siennej (gmina Gródek nad Dunajcem), czy pasztet odświętny ze śliwką z Bacówki w Rajbrocie (gmina Lipnica Murowana). Mijający sezon był bardzo owocny dla Zakładu Mięsnego Romana Motaka (gmina Iwkowa) produkującego polędwicę faszerowaną suską sechlońską, która otrzymała Grand Prix 7 Małopolskiego Festiwalu Smaku oraz I nagrodę w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. Jesień i początek zimy to nie tylko pracowity czas dla wszystkich śliwkowych producentów z naszego obszaru. Stowarzyszenie również nie ustaje w wysiłkach na rzecz promocji marki „Śliwkowy Szlak”. Dzięki „susce sechlońskiej”, która wzbudza w konsumentach coraz większe emocje kulinarne, nasz obszar zaznaczył swoją obecność m.in. podczas Dożynek Prezydenckich w Spale oraz na posiedzeniu Głównych Lekarzy Weterynarii Państw członkowskich UE. Nie zabrakło nas również podczas targów Natura Food w Łodzi, gdzie z rąk wiceministra rolnictwa odebraliśmy nagrodę za I miejsce w ogólnopolskim konkursie na najlepszą inicjatywę promującą obszar za pomocą produktu lokalnego. Dotychczasowe osiągnięcia i pomyślny wynik akcji „Spotkajmy się na.. Śliwkowym Szlaku” prezentowaliśmy podczas wyjazdu studyjnego na Słowację do miejscowości Lipovce – obszar LGD Bachuren, która jest jednym z partnerów międzynarodowego projektu PAT ( Plum Area Turism) realizowanego przez Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku”. W spotkaniu uczestniczyli partnerzy naszej akcji oraz przedstawiciele LGD Bachuren i samorządów lokalnych ze Słowacji oraz zaprzyjaźniona z nami LGD „Białe Ługi” z województwa świętokrzyskiego. Śliwkowe specjały produkowane przez branżę rolno- spożywczą z naszego obszaru zagościły również na stoisku podczas krakowskich targów Horeca/Gastrofood/Enoexpo, którym w dniach 16 – 18 listopada towarzyszył Salon Produktów Regionalnych. A ostatnie w tym roku wydarzenie promocyjne z naszym udziałem to oczywiście Wigilijny Małopolski Smak, który tradycyjnie odbędzie się na Rynku Głównym w Krakowie.

To tylko niektóre przykłady naszej działalności, dlatego zapraszamy do odwiedzania strony internetowej www.nasliwkowymszlaku.pl, gdzie można obejrzeć relacje i zdjęcia z pozostałych wydarzeń, a także filmy i diaporamy (autorstwa Joli Lipki). Wszystkich zainteresowanych kolejnymi konkursami na tzw. małe projekty zachęcamy do konsultowania pomysłów z biurem Stowarzyszenia (kontakt: biuro tel. 14 68 44 549). Najbliższy nabór w drugiej połowie 2012 roku.

Do śliwkowej współpracy zapraszamy także kolejnych producentów, a także punkty gastronomiczne, które chcą swoim gościom serwować potrawy regionalne ze śliwką.


Katarzyna Jasnos
Prezes Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku”

Podobne artykuły
“%RELATEDPOSTS%”

Zostaw odpowiedź.

Twój adres email nie będzie opublikowany.Pola wymagane *

*