Don't Miss
Home » Wiadomości » Brzesko. Ćwiczenia ratownicze w Browarze / zdjęcia

Brzesko. Ćwiczenia ratownicze w Browarze / zdjęcia

DSC_5666-nNa terenie Browaru Okocim zostały przeprowadzone ćwiczenia z udziałem kilkunastu jednostek Państwowej i Ochotniczej Straży Pożarnej oraz zakładowych służb ratowniczych Browaru. W symulację zdarzeń zaangażowane zostały również Policja i Pogotowie Ratunkowe. Tematem ćwiczeń był pożar na terenie zakładu oraz wyciek oleju opałowego do rzeki Uszwicy. Celem prewencyjnej akcji było sprawdzenie współpracy pomiędzy wszystkimi jednostkami ratownictwa w poczuciu odpowiedzialności za bezpieczeństwo pracowników browaru, okolicznych mieszkańców i środowiska naturalnego.

– W Carlsberg Polska przywiązujemy ogromną wagę do zapewnienia bezpieczeństwa tak pracowników, jak i otoczenia. Jesteśmy przekonani, iż przeprowadzanie ćwiczeń symulujących potencjalne sytuacje awaryjne jest bardzo ważne. Mają one na celu przetestowanie metod postępowania w nagłych wypadkach, koordynacji działalności służb oraz podniesienia poziomu wyszkolenia wszystkich uczestników. Niewątpliwie przyczynia się to do zwiększenia bezpieczeństwa pracowników i okolicznych mieszkańców oraz ograniczania ryzyka wystąpienia szkód w zakładzie i jego najbliższym otoczeniu – mówi Michał Napieracz, Dyrektor Browaru Okocim, który w trakcie akcji pełnił funkcję szefa zakładowego sztabu antykryzysowego.

Szkolenie w Browarze Okocim obejmowało wszystkie etapy akcji, począwszy od chwili ogłoszenia alarmu pożarowego, poprzez bezzwłoczną ewakuację pracowników browaru w bezpieczne miejsce i ugaszenie pożaru na terenie budynku kotłowni oraz likwidacja wycieku substancji ropopochodnej na rzece Uszwicy.

Przeprowadzenie akcji z udziałem jednostek zewnętrznych oraz zakładowych służb ratowniczych Browaru Okocim pozwoliło zweryfikować i ocenić w praktyce działania ratownicze, ich przebieg i rezultaty. W ćwiczenia zaangażowani zostali pracownicy browaru, którzy mieli sposobność przećwiczyć system alarmowania, powiadamiania pracowników i służb zewnętrznych oraz ewakuacji ze stref zagrożonych w bezpieczne miejsce. – Akcja została przeprowadzona sprawnie, zgodnie z obowiązującymi przepisami ochrony przeciwpożarowej oraz naszymi wewnętrznymi procedurami dotyczącymi zdrowia i bezpieczeństwa pracowników, a także ochrony środowiska. Wszystkie służby, świadome wagi bezpieczeństwa, z pełnym zaangażowaniem i odpowiedzialnością uczestniczyły w tej symulacji zdarzeń – komentuje Ireneusz Salamon, Specjalista ds. BHP w Browarze Okocim, który podczas akcji nadzorował zakładowe służby ratownicze.


Foto. Maciej Mazur

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Zwiększ czcionkę
Zmień kontrast