Nie przegap
Strona główna » Wiadomości » Kudłacze, papuchy i bryjka, czyli niezwykłe smaki Przedgórza

Kudłacze, papuchy i bryjka, czyli niezwykłe smaki Przedgórza

DSC_1873Już bez mała 100 tradycyjnych, lokalnych, rodzinnych przepisów zebranych zostało w ramach akcji „Jak smakuje Przedgórze”, prowadzonej przez lokalna grupę działania „Kwartet na Przedgórzu” oraz portal kulinarny Coś na Ząb TV.

Przepisów szukać będziemy jeszcze przez miesiąc, potem zostaną opracowane i wydane w formie książki o charakterze kulinarno-turystycznym. Specjalne jury wybierze też najlepsze przepisy, których autorzy zostaną nagrodzeni – mówi Piotr Kania, prezes zarządu LGD Kwartet na Przedgórzu.

Zasadniczym celem akcji jest ochrona dziedzictwa kulinarnego Przedgórza oraz zachowanie, a czasem wskrzeszenie tradycyjnych dla gmin Borzęcin, Brzesko, Dębno i Radłów przepisów. To także zachęta do zdrowego, smacznego, opartego na naturalnych składnikach jedzenia. – Jest jeszcze jeden aspekt naszego działania, mianowicie, promocja Przedgórza poprzez kulinaria – mówi Piotr Kania. – Obecnie turystyka kulinarna staje się coraz popularniejsza. Mamy atuty w postaci unikatowych przepisów, chcemy zachęcić do ich kosztowania, tutaj u nas.

A jak smakuje Przedgórze? – Jestem zaskoczony różnorodnością potraw, ich niezwykłym, bo zupełnie naturalnym smakiem – mówi Paweł Piszczek, felietonista kulinarny, wydawca portalu Coś na Ząb TV. – Kosztując tych wszystkich pyszności, nie mogę się oprzeć wrażeniu, jak wiele tracimy nie jedząc tak na co dzień. Kuchnia jest prosta, oparta o to, co tutaj rośnie, co można wyhodować. Kapusta, ziemniaki, buraki, karpiele, śliwy, grzyby, ser, jaja, mleko, kasze, mąka, na nich opiera się tutejsza tradycyjna kuchnia. Same nazwy to już poezja: kudłacze, papuchy, bryjka, kajpus, rosół z gwoździa, zupa pietruszczana, kołocze bryzgane, wieślaki…

Obecnie Stowarzyszenie „Kwartet na Przedgórzu” kontynuuje badania terenowe. Specjalne ankiety trafiają do kół gospodyń wiejskich, gospodarstw agroturystycznych, sołtysów, parafii, szkół. Po ich zebraniu i opracowaniu przepisów, poza książką kulinarną, nakręcone zostaną filmy kulinarne z gotowania tych wyjątkowych potraw. Planowane jest także stworzenie Szlaku Smakoszów Przedgórza i być może uzyskanie certyfikatów produktów regionalnych.

LGD

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Publikacja współfinansowana jest ze środków Unii Europejskiej w ramach działania 431. „Funkcjonowanie lokalnej grupy działania, nabywanie umiejętności i aktywizacja” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007 – 2013 – Ministerstwo Rolnictwa i rozwoju Wsi.

knp

1 komentarz

Zostaw odpowiedź.

Twój adres email nie będzie opublikowany.Pola wymagane *

*

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Zwiększ czcionkę
Zmień kontrast