Nie przegap
Strona główna » Wiadomości » Kulinarna podróż

Kulinarna podróż

W dniu 14 i 21 października 2012 roku w Centrum Aktywnego Wypoczynku w Borku odbyły się po raz kolejny warsztaty kulinarne, w których wzięło udział łącznie 100 osób (14.10.2012 r. – 50 osób; 21.10.2012 r. – 50) z terenu gmin członkowskich: Bochnia, Drwinia, Nowe Brzesko, Kazimierza Wielka, Koszyce, Szczurowa i Rzezawa.

Skomponowane do wykonania menu zawierało potrawy pojawiające się na trasie dawnego Orient Expressu. Trasa tego luksusowego pociągu o długości 2 880 km, który kursował w latach 1883-1962 wiodła z Paryża do Stambułu przez Strasburg, Monachium, Wiedeń i Warnę. W kolejnej edycji warsztatów menu prezentowało się równie bogato i międzynarodowo. Uczestnicy pod okiem zawodowych kucharzy Pana Łukasza i Pana Krzysztofa prowadzących na co dzień Mobilną Akademię Dobrego Smaku Cook Professional, przygotowywali następujące potrawy: kurczak Tapaka (kuchnia grizińska), kuraczk Coq Au Vin (kuchnia francuska), mussaka (kuchnia grecka), czrinnceli z wiśni (kuchnia gruzińska), Rogale św. Marcina (kuchnia polska), semifreddo z nugatem i nutą amaretto. (kuchnia włoska). Prowadzący warsztaty zwrócili uwagę, na fakt, że w dzisiejszych czasach oprócz ciekawej formy podania potrawy ważny jest, jak nie najważniejszych jej smak i zapach, bowiem gotowanie to oddziaływanie na szereg zmysłów: smaku, zapach i estetyki wizualnej. Warsztaty zakończyła tak, jak poprzednio wspólna degustacja przygotowanych potraw, rozdanie autografów oraz wręczenie Prowadzącym przez Panią Bogusławę Daniel-Zieja Dyrektor biura Nadwiślańskiej Grupy Działnia “E.O.CENOMA” skromnych upominków za owocną współpracę.

Ogromne zainteresowanie i popularność warsztatów kulinarnych, już de facto po pierwszej ich edycji świadczy o odkryciu „białych plamach” w ofercie warsztatów/szkoleń organizowanych przez różnorakie instytucje. Warto dodać, że wspólne gotowanie to również tworzenie modelu aktywnego i zintegrowanego społeczeństwa. Dla Nadwiślańskiej Grupy Działania „E.O.CENOMA” warsztaty stanowiły doskonałe narzędzie promocji i szerzenia informacji o specyfice i obszarze naszej działalności. Niewątpliwie przyczyniła się do wzmocnienia i zaciśnięcia więzi pomiędzy uczestnikami warsztatów, a organizatorami, co przekłada się na wymierną korzyść tworzenia marki LGD, jako instytucji nakierowanej na potrzeby rozwojowe i szeroko pojętą aktywizację mieszkańców.

Galeria zdjęć <<<

cenoma.pl

Zostaw odpowiedź.

Twój adres email nie będzie opublikowany.Pola wymagane *

*

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Zwiększ czcionkę
Zmień kontrast