Nie przegap
Strona główna » Wiadomości » Kulinarne grzybowe cuda

Kulinarne grzybowe cuda

Resize of IMG_1379W niedzielę, 24 sierpnia 2014 r., podczas X Borzęckiego Święta Grzyba i V Dni Gminy Borzęcin odbył się konkurs agroturystyczny na najlepszą potrawę z grzybów. W konkursie, którego celem jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o potrawach regionalnych, wyszukiwanie potraw regionalnych, które mogłyby stać się wizytówką gminy Borzęcin, promocja potraw regionalnych z grzybów oraz wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy uczestnikami udział wzięło dziesięciu uczestników, którzy przygotowali kilkadziesiąt grzybowych przysmaków. I tak na stołach można było znaleźć: kotleciki z kaszy gryczanej z sosem z grzybów leśnych, kolorowy keks grzybowy, zupę borowikową w chlebku, żołądki z grzybami, tartę z sosem z prawdziwków, sałatkę słowiańską z rydzami marynowanymi, zraziki z grzybami w sosie prawdziwkowym, placek z grzybami i kruszonką, a nawet coś specjalnego – przysmak borzęcki w sosie kurkowym i wiele, wiele więcej.

Przyznać trzeba, że komisja konkursowa w składzie: Tomasz Latocha – wiceprzewodniczący Rady Powiatu, przedstawicielki zaprzyjaźnionej gminy Przechlewo: Mariola Bazanowicz i Teresa Łopusińska–Tęcza, Tadeusz Żurek – zastępca wójta gminy Borzęcin oraz Stanisław Halik – wiceprzewodniczący Rady Gminy Borzęcin chociaż skosztowała wszystkich przygotowanych potraw, to nie miała łatwego zadania ze wskazaniem zwycięzcy. Uczestnicy, wśród których były Koła Gospodyń Wiejskich: „Włościanki” z Łoniowej oraz „Tradycja” z Jadownik; gospodarstwa agroturystyczne: „Na Kuźnisku” – Klemens Góral, „Na Lipce” – Jagna i Stanisław Warchał, „Gościnna Zagroda” – Krystyna Kułak; Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Wsi Bucze oraz Biesiadki, a także indywidualni pasjonaci gotowania: Janina Szydłowska, Danuta Tomasik oraz Kinga i Andrzej Kułak zawiesili poprzeczkę bardzo wysoko, nie ułatwiając zadania ze wskazaniem zwycięzcy.

Mimo burzliwych obrad jury nie potrafiło zdecydować, czy bardziej smakowały im kotleciki z kaszy gryczanej z sosem z grzybów leśnych czy może zraziki z grzybami w sosie z prawdziwków. W tej sytuacji zdecydowano o przyznaniu dwóch pierwszych miejsc dla: Koła Gospodyń Wiejskich „Włościanki” z Łoniowej oraz Kingi i Andrzeja Kułak z Borzęcina.

Pozostali uczestnicy otrzymali ex-aequo II miejsce otrzymując cenne nagrody rzeczowe.

Konkurs na potrawę z grzybów z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Z każdą kolejną edycją rośnie liczba uczestników i poziom konkursu. Degustacja, do której zapraszamy wszystkich miłośników grzybowych smakołyków to prawdziwa kulinarna uczta, pełna rozmaitych smaków – mówi Janusz Kwaśniak, wójt gminy Borzęcin. – W tym roku zwycięzcy, oprócz tradycyjnych nagród rzeczowych otrzymali możliwość zaprezentowania swoich umiejętności w programie Express Silesia Telewizji TVS.

Organizatorem konkursu i fundatorem nagród byli: Stowarzyszenie Kwartet na Przedgórzu oraz Gminny Ośrodek Kultury w Borzęcinie. Kolejna edycja konkursu, już za rok.

ug

Zostaw odpowiedź.

Twój adres email nie będzie opublikowany.Pola wymagane *

*