Don't Miss
Home » Wiadomości » Oświadczenie Pani Minister Zdrowia

Oświadczenie Pani Minister Zdrowia

Ustosunkowując się do pojawiających się ostatnio publikacji medialnych dotyczących rzekomego udziału mojej osoby w spotkaniu w Ministerstwie Zdrowia z przedstawicielami Polskiego Stowarzyszenia Duchowych Uzdrowicieli celem omówienia „możliwości wprowadzenia tej metody do publicznej służby zdrowia”- podaję, iż informacje te są nieprawdziwe.

Nieprawdziwa jest także pojawiająca się w doniesieniach medialnych sugestia jakoby istniała “potrzeba więcej rozmów i prezentacji, aby oswoić Ministerstwo z dobrodziejstwami tej formy terapii”.

Po pierwsze nie było żadnego umówionego spotkania w Ministerstwie Zdrowia z przedstawicielami Polskiego Stowarzyszenia Duchowych Uzdrowicieli.

Po drugie, kilka miesięcy temu do mojego Biura Poselskiego w Bochni umówiły się na spotkanie osoby fizyczne, które podczas spotkania poselskiego wyjaśniły, iż reprezentują Polskie Stowarzyszenie Duchowych Uzdrowicieli i poinformowały, że oczekują wsparcia o uznanie ich metody w publicznej służbie zdrowia. Jako poseł wysłuchałam ich informacji, nie podjęłam jednak żadnego dialogu w tym temacie i nie składałam żadnych deklaracji jako Poseł, ani też jako Sekretarz Stanu w Ministerstwie Zdrowia.

Oświadczam że nigdy nie podejmowałam, nie podejmuję i nie będę podejmować żadnych działań w tym zakresie oraz nigdy nie deklarowałam podejmowania jakichkolwiek kroków w tej sprawie. Zawsze podkreślałam, że uznaję tylko i wyłącznie metody leczenia oparte na dowodach naukowych potwierdzonych klinicznie i nigdy nie poprę wprowadzenia do koszyka świadczeń gwarantowanych, finansowanych ze środków publicznych, metod „duchowego uzdrowienia”.

Zatem podane informacje w portalach społecznościowych o prowadzonych rozmowach i przychylności Ministerstwa Zdrowia są nieprawdziwe i niepoparte żadnymi ustaleniami.

Józefa Szczurek-Żelazko
Poseł na Sejm RP

Pani v-ce Minister Zdrowia,  Józefa Szczurek Żelazko, odniosła się do publikacji na stronie: http://psdu.pl/spotkanie-z-pania-minister-zelazko-w-sprawie-wprowadzenia-duchowego-uzdrawiania-do-publicznej-sluzby-zdrowia/

One comment

1. Dlaczego tytuł wprowadza czytelnika w błąd? Pani Szczurek-Żelazko NIE JEST i nigdy nie była ministrem zdrowia. Jest Sekretarzem Stanu. To tak, jakby nazwać sekretarkę podstawówki jej dyrektorem.