Don't Miss
Home » Wiadomości » OŚWIADCZENIE w sprawie II tury wyborów burmistrza Miasta i Gminy Brzesko

OŚWIADCZENIE w sprawie II tury wyborów burmistrza Miasta i Gminy Brzesko

Resize_of_PTR_0006Szanowni Państwo,

Wielu z Was, Mieszkańców Miasta i Gminy Brzesko przed kilkoma miesiącami upatrywało we mnie kandydata na Burmistrza. Odbyłem wówczas z Wami szereg miłych i merytorycznych rozmów zarówno telefonicznych, jak i osobistych, w wąskim lub szerszym gronie. Za wszelkie wyrazy serdeczności i zaufania jestem Wam niezmiernie wdzięczny. Nie podjąłem jednak wówczas pozytywnej decyzji, ze względu na poczynione wcześniej zobowiązania zawodowe.

Dzisiaj, stajemy w mieście Brzesku przed koniecznością wyboru w II turze burmistrza, wyboru który będzie miał zdecydowany wpływ na rozwój Miasta i Gminy w najbliższych czterech latach i w całej perspektywie finansowej UE 2014 – 2020, wpływ na naszą przyszłość. W perspektywie nadarzających się szans nie możemy sobie pozwolić na bylejakość, na to co się nie sprawdza i było przedmiotem naszego niezadowolenia i licznej krytyki. To co słabe, niewydolne, skostniałe i zastygłe może być poddane zaledwie reanimacji, przywróceniu do stanu co najwyżej pierwotnego, ale w mojej opinii nigdy, mimo wielu zapewnień, obietnic, deklaracji nie jest w stanie bardziej się zmienić.

Dlatego w II turze wyborów burmistrza Miasta i Gminy Brzesko Popieram i Apeluję do Was o Poparcie Stanisława Pacury kandydata, którego znam od wielu lat i darzę pełnym zaufaniem. Zastrzegam jednocześnie, że nie jest to poparcie dla partii politycznej, którą kandydat reprezentuje, ale dla osoby, bo w samorządach takich jak Brzesko nie liczy się szyld, znaczek partyjny, ale człowiek. Jednocześnie oświadczam, że opowiadam się za zmianą obecnego burmistrza i sposobu zarządzania Miastem i Gminą Brzesko, który w mojej ocenie nie sprawdził się i rokuje fatalnie na przyszłość.

Brak inicjatywy współpracy z ościennymi gminami w rozwiązywaniu podstawowych spraw dotyczących nie tylko miasta i gminy Brzesko, ale ościennych gmin powiatu, jak chociażby w kwestii przejęcia budynku dworca kolejowego w Sterkowcu, budowy parkingu przy dworcu PKP w Brzesku, czy szeroko pojętej komunikacji; zaniedbania w infrastrukturze sportowej, kulturalnej, oświatowej, fatalny stan gminnych i osiedlowych dróg, niski poziom wsparcia klubów sportowych, OSP i stowarzyszeń, czy brak perspektyw dla rozwoju małej i średniej przedsiębiorczości oraz tworzenia nowych miejsc pracy, to tylko nieliczne argumenty, które jako osobie związanej z Brzeskiem nie pozwalają mi wobec II tury wyborów Burmistrza przejść obojętnie.

To trzeba zmienić! Dlatego Proszę o liczny udział, 30 listopada br. w II turze wyborów i głosowanie na Stanisława Pacurę. Razem możemy więcej…

—

Janusz Kwaśniak