Nie przegap
Strona główna » Wiadomości » Przepysznie i grzybowo

Przepysznie i grzybowo

DSC_9577_800x534Trzynaście gospodarstw agroturystycznych z regionu rywalizowało w konkursie na „Potrawę grzybów” podczas XII Borzęckiego Święta Grzyba. Gotujących było trzynastu, ale przygotowanych potraw grzybowych zdecydowanie więcej – większość częstowała kilkoma smakołykami, którym oprzeć się było bardzo trudno. Komisję konkursową zachwycił żurek biały z pudrem grzybowym przygotowany przez Danutę Tomasik z Bucza, która warto przyznać, że na swoim stoisku częstowała także przepysznym schabem z żurawiną w sosie z borowików z dodatkiem makaronu naleśnikowego z ziołami oraz roladą z kurczaka z sosem cebulowo-grzybowym. Uznaniem jurorów cieszyły się także: rolada kurkowa w cieście francuskim autorstwa Kingi Kułak oraz tort mięsno-grzybowy z sosem borowikowym przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Dębna.
Wszystkie dania degustowało i oceniało pięcioosobowe jury w składzie: Monika Faron-Miśtak (Radio RDN Małopolska) – przewodnicząca jury, Janusz Kwaśniak (wójt gminy Borzęcin), Tomasz Knap (prezes Polskiego Związku Ju-Jitsu), Anna Rogóż (radna powiatu brzeskiego), Czesław Małek (przewodniczący Rady Gminy Borzęcin).

Z tą degustacją wcale nie jest tak łatwo. Na każdym stoisku oprócz potraw konkursowych panie namawiają na spróbowanie ciasta, kompotu, nalewki. Oczy by wszystko zjadły, gorzej z możliwościami – komentuje przewodnicząca jury.

Grzybowe smakołyki zachwalał Janusz Kwaśniak, wójt Borzęcina: – Chociaż jedzenie wydawane jest w warunkach plenerowych, to naprawdę są to dania o wysokich walorach smakowych, pięknie skomponowane na talerzu zarówno pod kątem kulinarnym, jak i estetycznym.
Swoje typy z pewnością mieli także degustujący potrawy uczestnicy imprezy, którzy raz po raz podchodzili z nadzieją na nowe, grzybowe rarytasy. Mimo, iż gospodynie przygotowały spore porcje, to i tak zabrakło ich dla wszystkich. – Jedzenie było przepyszne, co roku tu przyjeżdżam i nie inaczej będzie za rok – mówi degustujący potrawy pan Marek.

Poniżej prezentujemy startujące w konkursie na „Potrawę z grzybów” gospodarstwa i koła gospodyń wiejskich oraz przygotowane grzybowe przysmaki.

I miejsce: Danuta Tomasik – Bucze – żurek biały z pudrem grzybowym, schab z żurawiną w sosie z borowików z dodatkiem makaronu naleśnikowego z ziołami, rolada z kurczaka z sosem cebulowo-grzybowym.

II miejsce: Kinga Kułak – rolada kurkowa w cieście francuskim, placek z grzybami.

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Dębna – tort mięsno-grzybowy z sosem borowikowym.

Ponadto:

• Koło Gospodyń Wiejskich z Jadownik – żurek z grzybami i pulpecikami, risotto.

• Jagna Warchał – gospodarstwo agroturystyczne w Biesiadkach „Na lipce” – kasza pszenna z sosem grzybowym, żurek grzybowy.

• Koło Aktywnych Kobiet z Bielczy – krem z grzybów z kulkami mięsnymi i grzankami, barszcz czerwony z grzybowymi frykasami, faszerowane jajka (grzybki).

• Koło 50+ z Przyborowa – pasztet z grzybami, sałatka grzybowa, warkocz z kapustą i grzybami, zupa borowikowa, racuszki z grzybami, paszteciki z grzybami, chili z mięsem i grzybami, sos tatarski, jaja faszerowane, smalec z grzybami.

• Krystyna Kułak – zawijańce w kapuście z grzybami i sosem grzybowym, smalec z kurkami.

• Janina Szydłowska – Brzesko – racuszki biszkoptowe z cukinią i sosem z borowików.

• Klemens Góral – Gospodarstwo Agroturystyczne „Na kuźnisku” Porąbka Uszewska – roladki ziemniaczane z nadzieniem grzybowym.

• Koło Agroturystyczne – Kraków i Okolice – grzyby babci Basi.

• Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Biesiadki – ryż po myśliwsku z grzybami.

• Koło Gospodyń Wiejskich z Łoniowej – bób z kurkami, koźlarz czerwony z makaronem, kotlety ziemniaczane z farszem grzybowym.

ug

Fot. Maciej Mazur

Zostaw odpowiedź.

Twój adres email nie będzie opublikowany.Pola wymagane *

*

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Zwiększ czcionkę
Zmień kontrast