Nie przegap
Strona główna » Wiadomości » Przepysznie i grzybowo

Przepysznie i grzybowo

DSC_9577_800x534Trzynaście gospodarstw agroturystycznych z regionu rywalizowało w konkursie na „Potrawę grzybów” podczas XII Borzęckiego Święta Grzyba. Gotujących było trzynastu, ale przygotowanych potraw grzybowych zdecydowanie więcej – większość częstowała kilkoma smakołykami, którym oprzeć się było bardzo trudno. Komisję konkursową zachwycił żurek biały z pudrem grzybowym przygotowany przez Danutę Tomasik z Bucza, która warto przyznać, że na swoim stoisku częstowała także przepysznym schabem z żurawiną w sosie z borowików z dodatkiem makaronu naleśnikowego z ziołami oraz roladą z kurczaka z sosem cebulowo-grzybowym. Uznaniem jurorów cieszyły się także: rolada kurkowa w cieście francuskim autorstwa Kingi Kułak oraz tort mięsno-grzybowy z sosem borowikowym przygotowany przez Koło Gospodyń Wiejskich z Dębna.
Wszystkie dania degustowało i oceniało pięcioosobowe jury w składzie: Monika Faron-Miśtak (Radio RDN Małopolska) – przewodnicząca jury, Janusz Kwaśniak (wójt gminy Borzęcin), Tomasz Knap (prezes Polskiego Związku Ju-Jitsu), Anna Rogóż (radna powiatu brzeskiego), Czesław Małek (przewodniczący Rady Gminy Borzęcin).

Z tą degustacją wcale nie jest tak łatwo. Na każdym stoisku oprócz potraw konkursowych panie namawiają na spróbowanie ciasta, kompotu, nalewki. Oczy by wszystko zjadły, gorzej z możliwościami – komentuje przewodnicząca jury.

Grzybowe smakołyki zachwalał Janusz Kwaśniak, wójt Borzęcina: – Chociaż jedzenie wydawane jest w warunkach plenerowych, to naprawdę są to dania o wysokich walorach smakowych, pięknie skomponowane na talerzu zarówno pod kątem kulinarnym, jak i estetycznym.
Swoje typy z pewnością mieli także degustujący potrawy uczestnicy imprezy, którzy raz po raz podchodzili z nadzieją na nowe, grzybowe rarytasy. Mimo, iż gospodynie przygotowały spore porcje, to i tak zabrakło ich dla wszystkich. – Jedzenie było przepyszne, co roku tu przyjeżdżam i nie inaczej będzie za rok – mówi degustujący potrawy pan Marek.

Poniżej prezentujemy startujące w konkursie na „Potrawę z grzybów” gospodarstwa i koła gospodyń wiejskich oraz przygotowane grzybowe przysmaki.

I miejsce: Danuta Tomasik – Bucze – żurek biały z pudrem grzybowym, schab z żurawiną w sosie z borowików z dodatkiem makaronu naleśnikowego z ziołami, rolada z kurczaka z sosem cebulowo-grzybowym.

II miejsce: Kinga Kułak – rolada kurkowa w cieście francuskim, placek z grzybami.

III miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich z Dębna – tort mięsno-grzybowy z sosem borowikowym.

Ponadto:

• Koło Gospodyń Wiejskich z Jadownik – żurek z grzybami i pulpecikami, risotto.

• Jagna Warchał – gospodarstwo agroturystyczne w Biesiadkach „Na lipce” – kasza pszenna z sosem grzybowym, żurek grzybowy.

• Koło Aktywnych Kobiet z Bielczy – krem z grzybów z kulkami mięsnymi i grzankami, barszcz czerwony z grzybowymi frykasami, faszerowane jajka (grzybki).

• Koło 50+ z Przyborowa – pasztet z grzybami, sałatka grzybowa, warkocz z kapustą i grzybami, zupa borowikowa, racuszki z grzybami, paszteciki z grzybami, chili z mięsem i grzybami, sos tatarski, jaja faszerowane, smalec z grzybami.

• Krystyna Kułak – zawijańce w kapuście z grzybami i sosem grzybowym, smalec z kurkami.

• Janina Szydłowska – Brzesko – racuszki biszkoptowe z cukinią i sosem z borowików.

• Klemens Góral – Gospodarstwo Agroturystyczne „Na kuźnisku” Porąbka Uszewska – roladki ziemniaczane z nadzieniem grzybowym.

• Koło Agroturystyczne – Kraków i Okolice – grzyby babci Basi.

• Stowarzyszenie na Rzecz Rozwoju Wsi Biesiadki – ryż po myśliwsku z grzybami.

• Koło Gospodyń Wiejskich z Łoniowej – bób z kurkami, koźlarz czerwony z makaronem, kotlety ziemniaczane z farszem grzybowym.

ug

Fot. Maciej Mazur

Zostaw odpowiedź.

Twój adres email nie będzie opublikowany.Pola wymagane *

*