Don't Miss
Home » Wiadomości » „Teraz się do was wchodzi jak do bazyliki” – nowe wejście do szpitala

„Teraz się do was wchodzi jak do bazyliki” – nowe wejście do szpitala

Kto jeszcze pamięta jak niedawno wyglądało główne wejście do brzeskiego szpitala, ten dzisiaj musi być zaskoczony. Piękne, równe, granitowe schody, chodniki z kostki brukowej i lśniące poręcze ze stali nierdzewnej robią wrażenie. Za dowód niech służą słowa, które usłyszał  pracownik  szpitala od pacjentki, starszej pani: „Teraz się do was wchodzi jak do bazyliki”.

Osiągnięty efekt jest wynikiem zakończenia realizacji zadania pod nazwą – „Likwidacja barier architektonicznych, przystosowanie SPZOZ dla osób niepełnosprawnych”, które dotyczyło wejścia głównego oraz trzech wejść do Poradni Dziecięcej; zadania dofinansowanego ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych w części środków zarządzanych przez Starostę Brzeskiego i Powiatowe Centrum Pomocy Rodzinie.  Prace wspomogło też Przedsiębiorstwo Budowlane i Usług Technicznych Granit Spółka z o.o. Działania przygotowawcze Dyrekcja Zespołu rozpoczęła jeszcze w 2009 roku. Zadowolenia nie kryją niepełnosprawni, mający teraz wygodny podjazd z pochwytami i drzwiami automatycznymi. Nowe podjazdy chwalą również matki z dziećmi na wózkach, zmierzające do poradni.

Józefa Szczurek – Żelazko     
Dyrektor brzeskiego SPZOZ
Mając świadomość, że istniejące podjazdy boczne do wejścia głównego nie spełniają wymogów technicznych w zakresie korzystania przez osoby niepełnosprawne, ich pochylenie jest zbyt strome,  nie ma pochwytów dla osób na wózkach inwalidzkich, nie ma poręczy przy schodach i wejścia do Poradni Dzieci Chorych i Dzieci Zdrowych mają po dwa schodki przed drzwiami, zlecono przygotowanie projektu budowlanego eliminującego  te bariery architektoniczne. Kiedy już mieliśmy dokumentację projektową i kosztorys, złożyliśmy wniosek o dofinansowanie do PFRON -u. Oczekiwanie na pozytywną  decyzję i umowę na dofinansowanie trwało bardzo długo. Powodowało nawet nasze zniecierpliwienie, albowiem w tym samym czasie na nierównościach wyeksploatowanego chodnika od strony bloków i na rozpadających się płytach betonowych, stanowiących utwardzenie placu przed Poradnią Dziecięcą zdarzały się przypadki potknięć i upadków pacjentów, nawet matki z dzieckiem na ręku. Dzisiaj jednak, widząc efekt wykonanych prac okazuje się, że warto było czekać.

IB

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Zwiększ czcionkę
Zmień kontrast