Nie przegap
Strona główna » Wiadomości » WARSZTATY KULINARNE – NA ŚCIEŻCE TURYSTYKI KULINARNEJ

WARSZTATY KULINARNE – NA ŚCIEŻCE TURYSTYKI KULINARNEJ

IMG_8712W dniu 11 października 2013r w ZSP nr 2 w Brzesku odbyły się warsztaty kulinarne pod hasłem ,,Na ścieżce turystyki kulinarnej”. Organizatorami warsztatów były: Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Krakowie z przedstawicielem Tomaszem Latocha oraz ZSP nr 2 w Brzesku. Przygotowaniem uczniów do warsztatów zajęli się nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Krystyna Kaim oraz Jolanta Jaworska. OT ARR zabezpieczył profesjonalną firmę prowadzącą praktyczną cześć warsztatów, produkty żywnościowe oraz był fundatorem nagród. Fundatorem nagród było również Starostwo Powiatowe w Brzesku.

Celami warsztatów były: umożliwienie uczniom doskonalenia umiejętności zawodowych pod okiem ekspertów kulinarnych, poznanie i promowanie kulinarnych tradycji regionu, rozpowszechnianie wiedzy na temat systemów jakości żywności, rozbudzenie inicjatywy oraz pomysłowości, wyrabianie umiejętności pracy w zespole.

Podczas otwarcia warsztatów był obecny Starosta Powiatu Brzeskiego Andrzej Potępa, Dyrektor ZSP nr 2 Bogdan Hajduga oraz Naczelnik Wydziału Edukacji w Brzesku Janina Motak.

W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy 2G kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Warsztaty składały się z części teoretycznej oraz praktycznej. W części teoretycznej każdy uczestnik przedstawiał przygotowaną wcześniej potrawę charakterystyczną dla regionu. Prezentacja miała najczęściej formę multimedialną. Jury miało również możliwość degustacji. W części praktycznej uczestnicy, pracujący w 3-osobowych zespołach pod kierunkiem mistrza kulinarnego Wojciecha Wołosowskiego z firmy ,,Cook”, sporządzali potrawy oraz je prezentowali. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli do dyspozycji różnorakie składniki, a wśród nich suskę sechlońską, olej rydzowy, miód pitny, kiełbasę myśliwską, ser góralski i jabłka łąckie. Część składników były to produkty regionalne chronione certyfikatem Unii Europejskiej. W skład komisji czuwającej nad przebiegiem warsztatów wchodzili: ekspert kulinarny firmy Stalgast- Marek Galica, ekspert kulinarny Katarzyna Majerczyk oraz Wojciech Wołosowski. Jury oceniało sposób pozyskania receptury, jej udokumentowanie, formę prezentacji, zgodność z tematem, umiejętność pracy w zespole oraz umiejętności praktyczne.

Uczestnicy wykazali się dużym zaangażowaniem i kreatywnością. Wyszukali przepisy stanowiące tradycję ich rodzin lub środowiska lokalnego i na ich postawie przygotowali potrawy do degustacji. W części praktycznej pracowali pod kierunkiem mistrza kulinarnego, znawcy dobrego smaku Wojciecha Wołosowskiego, rozwijając umiejętności organizacyjne, planowania, zasady doboru produktów, technikę pracy, zasady kompozycji i dekoracji potraw na talerzu.

Zwycięskim zespołem okazał się zespół w składzie: Marta Florczak, Anna Jarosińska, Mariola Budek. Komisja wyróżniła również Klaudię Czyżycką, Gabrielę Pacura oraz Joannę Noga.

Galeria zdjęć <<<

KK

Zostaw odpowiedź.

Twój adres email nie będzie opublikowany.Pola wymagane *

*

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Zwiększ czcionkę
Zmień kontrast