Don't Miss
Home » Wiadomości » WARSZTATY KULINARNE POD HASŁEM „NA ŚCIEŻCE TURYSTYKI KULINARNEJ”

WARSZTATY KULINARNE POD HASŁEM „NA ŚCIEŻCE TURYSTYKI KULINARNEJ”

DSC_3500W dniu 24 października 2014 r. w ZSP nr 2 w Brzesku w Brzesku odbyły się kolejne warsztaty kulinarne pod hasłem ,,Na ścieżce turystyki kulinarnej”. Organizatorami warsztatów byli: Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Krakowie oraz ZSP nr 2 w Brzesku. Przygotowaniem uczniów i organizacją warsztatów zajęli się nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: Krystyna Kaim, Jolanta Jaworska oraz Sylwia Smaga-Olchawa. OT ARR zadbał o obecność profesjonalnych kucharzy, produkty żywnościowe oraz był fundatorem nagród. Obserwatorami warsztatów byli: Dyrektor ZSP nr 2 w Brzesku Bogdan Hajduga, Dyrektor OT ARR w Krakowie – Bogusław Wiśniewski oraz wiceprzewodniczący Rady Powiatu Brzeskiego – Tomasz Latocha.

Celem warsztatów było: umożliwienie uczniom doskonalenia umiejętności zawodowych pod okiem ekspertów kulinarnych, poznanie i promowanie kulinarnych tradycji regionu, rozpowszechnianie wiedzy na temat systemów jakości żywności, produktów regionalnych i tradycyjnych, poznanie procesów przygotowania potraw, rozbudzenie inicjatywy oraz pomysłowości, a także wyrabianie umiejętności pracy w zespole.
Warsztaty były prowadzone przez znakomitych kucharzy Michała Henzla oraz Marka Galicę.

W warsztatach uczestniczyło 18-stu uczniów z klasy 2G o kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych. Warsztaty składały się z części teoretycznej oraz praktycznej. W części teoretycznej każdy uczestnik przedstawiał prezentację na temat potrawy wigilijnej charakterystycznej dla regionu małopolskiego. Prezentacja miała formę multimedialną połączoną z przedstawieniem wykonanej wcześniej potrawy w domu. W przygotowanie potraw często byli zaangażowani domowi mistrzowie: babcie lub mamy. W części praktycznej uczestnicy, pracujący w 3-osobowych zespołach pod kierunkiem mistrza kulinarnego Michala Henzla, sporządzali potrawy z wykorzystaniem produktów regionalnych oraz je prezentowali. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli do dyspozycji różnorakie składniki, a wśród nich suskę sechlońską, olej rydzowy, miód pitny, karpia zatorskiego, fasolę ,,Piękny Jaś”. Wśród surowców były produkty z grupy PDO (Chroniona Nazwa Pochodzenia), PGI (Chronione Oznaczenie Geograficzne) oraz TSG (Gwarantowana Tradycyjna Specjalność).

Uczestnicy wykazali się dużym zaangażowaniem i kreatywnością. Wyszukali przepisy stanowiące tradycję ich rodzin lub środowiska lokalnego i na ich postawie przygotowali potrawy do degustacji. W części praktycznej pracowali pod kierunkiem mistrza kulinarnego rozwijając umiejętności organizacyjne, planowania, zasady doboru produktów, technikę pracy, zasady kompozycji i dekoracji potraw na talerzu. Podczas kulinarnych zmagań uczniowie uzyskali również cenne wskazówki i porady, które przydadzą się im w rozwijaniu swoich umiejętności zawodowych. W części praktycznej uczestnicy przygotowali: torcik makowo-miodowy z andrutem kaliskim, krem z dyni z suską sechlońską i olejem rydzowym, karpia zatorskiego na konfiturze śliwkowo-jabłkowej, dorsza w cieście francuskim z sosem śliwkowym i jabłkami karmelizowanymi w miodzie i trójniaku, karpia zatorskiego na puree z fasoli wrzawskiej, polędwicę wieprzową z suską i oscypkiem, łososia w sosie miodowo-musztardowym oraz zupę rybną na karpiu zatorskim.

Jurry pod przewodnictwem Marka Galicy oceniało między innymi sposób pozyskania receptury, jej udokumentowanie, prezentacje potraw, zgodność z tematem, umiejętność pracy w zespole oraz umiejętności praktyczne.
Zwycięskim zespołem okazał się zespół w składzie: Justyna Gliździńska, Weronika Kozub oraz Wojciech Janisz. Gratulujemy zwycięzcom oraz wszystkim uczestnikom.

Galeria zdjęć <<<

Krystyna Kaim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Zwiększ czcionkę
Zmień kontrast