Nie przegap
Strona główna » Wiadomości » WARSZTATY KULINARNE – „POTRAWY KUCHNI STAROPOLSKIEJ”

WARSZTATY KULINARNE – „POTRAWY KUCHNI STAROPOLSKIEJ”

DSC_0001W dniu 24 listopada 2015 roku w ZSP nr 2 odbyły się kolejne, trzecie warsztaty kulinarne pod hasłem „Potrawy kuchni staropolskiej”, zorganizowane przez Oddział Terenowy Agencji Rynku Rolnego w Krakowie.

Przygotowaniem uczniów do warsztatów oraz ich organizacją w szkole zajęli się nauczyciele przedmiotów gastronomicznych: mgr inż. Krystyna Kaim, mgr inż. Jolanta Jaworska oraz mgr inż. Sylwia Smaga-Olchawa. OT ARR zabezpieczył profesjonalnych kucharzy, produkty żywnościowe oraz był fundatorem nagród. Warsztaty kulinarne były prowadzone przez znanego szefa kuchni Łukasza Konika. Celami warsztatów były: umożliwienie uczniom doskonalenia umiejętności zawodowych pod okiem ekspertów kulinarnych, rozbudzenie inicjatywy i pomysłowości, poznanie i promowanie kulinarnych tradycji regionu, rozpowszechnienie wiedzy na temat systemów jakości żywności, poznanie procesu przygotowania potraw opartych na produktach regionalnych i tradycyjnych oraz produkowanych w ramach systemów jakości żywności, promowanie tradycyjnych metod upraw oraz poszanowania środowiska.

W przedsięwzięciu wzięło udział 18 uczniów z klas 3TGs oraz 2TGs podzielonych na sześć zespołów trzyosobowych. Warsztaty składały się z dwóch części: teoretycznej i praktycznej. W części teoretycznej każdy z zespołów przedstawiał prezentację multimedialną na temat dowolnie wybranej potrawy z kuchni staropolskiej oraz podawał przygotowaną potrawę do oceny organoleptycznej. W tej części jury rozmawiało z każdym zespołem na temat potrawy, technik kulinarnych, wiedzy technologicznej i towaroznawczej oraz produktów regionalnych i tradycyjnych. Drugi etap warsztatów odbywał się w pracowni gastronomicznej, gdzie każda z grup miała za zadanie przyrządzić jedną wylosowaną potrawę, wykorzystując do jej przygotowania produkty certyfikowane, posiadające europejskie znaki jakości. Wśród produktów certyfikowanych były: jabłka łąckie, suska sechlońska, olej rydzowy, bryndza podhalańska, fasola ,,Piękny Jaś” z Doliny Dunajca. Uczestnicy przygotowali następujące potrawy: mieszanka sałat z bryndzą podhalańską, pierekaczewnik, placki z fasoli ,,Piękny Jaś” z Doliny Dunajca, placek ucierany z jabłkiem łąckim, wątróbka z jabłkiem grójeckim.

Zespoły były oceniane przez jury w składzie : Łukasz Konik – główny szef kuchni Uzdrowiska Konstancin – Zdrój, Krzysztof Lewiński – przedstawiciel OT Agencji Rynku Rolnego w Krakowie – Sekcja Informacji i Promocji oraz Krystyna Kaim – nauczyciel przedmiotów gastronomicznych w ZSP nr 2 w Brzesku. Pracą uczniów kierował Patryk Szarecki – kucharz z Uzdrowiska Konstancin-Zdrój.

Zwycięzcami warsztatów zostali: Justyna Gliździńska, Weronika Kozub, Wojciech Janisz z klasy 3TGs. Nagrodzony zespół otrzymał sprzęt turystyczny: plecaki, śpiwory oraz namioty. Drugie miejsce zajął zespół w składzie Agnieszka Kuśnierz oraz Piotr Kochański z klasy 3TGs. Natomiast trzecie miejsce przypadło zespołowi z klasy 2TGs: Gabrieli Worek, Anastazji Stachowicz oraz Dominice Piekarz. Każdy uczestnik warsztatów otrzymał   książeczkę „Szlakiem dobrego smaku”, ufundowaną przez Agencję Rynku Rolnego.

Mamy nadzieję, że uczniowie nabyli cenne umiejętności zawodowe oraz zdobyli wiedzę na temat produktów regionalnych i tradycyjnych oraz ich praktycznego zastosowania w potrawach.

KRYSTYNA KAIM

Zostaw odpowiedź.

Twój adres email nie będzie opublikowany.Pola wymagane *

*