Nie przegap
Strona główna » Wiadomości » Wkrótce nowe produkty tradycyjne

Wkrótce nowe produkty tradycyjne

0004W dniu 7 maja 2013 r. podczas spotkania Rady ds. Produktów Tradycyjnych w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego, Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku” zaprezentowało 3 produkty lokalne z obszaru Śliwkowego Szlaku, ubiegające się o wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Rada ds. Produktów Tradycyjnych pod przewodnictwem wicemarszałka Wojciecha Kozaka oceniła i pozytywnie zaopiniowała 5 wniosków, które dotyczyły: prołzioków, gomółek kowalowskich, (produkty zgłoszone przez Pogórzańskie Stowarzyszenie Rozwoju ) oraz kukiełki uszewskiej, imbirówki iwkowskiej i susorek iwkowskich (zgłoszone przez Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku”) Po uzyskaniu pozytywnej oceny rady wnioski zostaną przekazane do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi, który dokona ich ponownej weryfikacji oraz zadecyduje o wpisie na Listę Produktów Tradycyjnych.

Zgłoszone produkty:

Kukiełka uszewska

Podłużne pieczywo, z charakterystycznym splotem dwóch wałków ciasta na górze. Tradycja wypieku „kukiełek” jest niezwykle długa- legendy podają, że sięga ona XIV wieku. Kukiełka uszewska jest istotnym elementem miejscowej tradycji i kultury. Produkt ten jest głęboko zakorzeniony w świadomości mieszkańców, którzy są bardzo dumni ze swojej tradycji i chcą, aby nie została ona zapomniana. Dlatego też obecnie „kukiełki” zawsze pojawiają się przy okazji dożynek czy powitań ważnych gości w miejscowości. Również sami właściciele piekarni starają się promować ten tradycyjny produkt związany z ich miejscowością przez prezentowanie „Kukiełki Uszewskiej” na różnego rodzaju wystawach, imprezach i konkursach. Kukiełka uszewska produkowana jest w piekarni Państwa Gałęziowskich w Uszwi (Gmina Gnojnik).

Imbirówka iwkowska

To napój alkoholowy pochodzący ze wsi Iwkowa. Produkowana na bazie czystego, 40% alkoholu z dodatkiem cukru, soku z cytryny i suszonego imbiru. Według lokalnej tradycji jest to alkohol podawany na ciepło i spożywany bezpośrednio po przygotowaniu. Nie jest polecane dłuższe przechowywanie gotowego produktu ze względu na możliwość pogorszenia się walorów smakowych oraz ciemnienia napoju. Imbirówka pojawiła się po raz pierwszy w Iwkowej w latach 20-tych XX wieku. Imbirówka iwkowska jest dostępna w restauracjach na terenie Iwkowej ( Bacówka „Biały Jeleń”, Zajazd Zyga, Restauracja Belanka oraz domach weselnych).

Susorki iwkowskie

Susorki iwkowskie z terenu gminy Iwkowa to mieszanka owoców (jabłka, gruszki, śliwki) suszonych i podwędzanych metodą tradycyjną. Proces produkcji związany jest z użyciem tradycyjnej suszarni opalanej drewnem liściastym, głównie bukiem, dębem, grabem oraz drewnem drzew owocowych. Tradycja suszenia owoców w regionie jest bardzo głęboko zakorzeniona w świadomości mieszkańców gminy. Susorki iwkowskie są dostępne u producentów na terenie gminy Iwkowa oraz poprzez stronę internetową: www.nasliwkowymszlaku.pl

Galeria zdjęć <<<

nasliwkowymszlaku.pl

Zostaw odpowiedź.

Twój adres email nie będzie opublikowany.Pola wymagane *

*

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

If you agree to these terms, please click here.

Zwiększ czcionkę
Zmień kontrast