Nie przegap
Strona główna » Wiadomości » „Na Śliwkowym Szlaku” – aktualności

„Na Śliwkowym Szlaku” – aktualności

Jesień na śliwkowym szlaku to doskonały okres dla miłośników śliw – wyjątkowych i jakże zdrowych owoców. Po pierwszych zbiorach zapełniły się lokalne suszarnie, w których procesowi wędzenia i suszenia poddawane są tradycyjne polskie węgierki. Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku” uczestniczy aktywnie w promocji obszaru z wykorzystaniem produktu regionalnego – suski sechlońskiej (wpisanej 8 października 2010 roku do unijnego rejestru Chronionych Oznaczeń Geograficznych (ChOG).

 O szerokich możliwościach kulinarnego wykorzystania śliw przekonali się nasi  partnerzy z branży gastronomiczno – turystycznej, producenci produktów spożywczych oraz przedstawiciele samorządów lokalnych z terenu LGD, którzy zaangażowali się w wyrób śliwkowych specjałów oraz organizację imprez ze śliwką w tle. Dla wyróżnienia lokalnych partnerów Stowarzyszenia, którzy w swej ofercie posiadają produkty ze śliwką oraz organizują corocznie „śliwkowe imprezy” przeprowadzono certyfikację produktów lokalnych. Dyplomy certyfikacji przyznawane w dwóch kategoriach: „Śliwkowy specjał” oraz „Śliwkowa impreza zostały wręczone podczas Święta Suszonej Śliwkowi, które odbyło się 16 września na stadionie w Kątach (gmina Iwkowa).

Smak suszonej śliwki wykorzystanej do produkcji potraw został ponownie doceniony w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, do którego Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku” zgłosiło produkt lokalny – polędwicę faszerowaną suską sechlońską wytwarzaną w Zakładzie Mięsnym Romana Motaka w Iwkowej. Przypomnijmy, iż w ubiegłym roku polędwica faszerowana suską sechlońską zdobyła główną nagrodę w pierwszym etapie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, zaś w tym roku uzyskała nominację do nagrody „Perła 2012”. Najlepsze potrawy oraz dania pretendujące do tej prestiżowej nagrody zostaną ocenione podczas uroczystego finału konkursu, który odbędzie się w październiku br. podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych Polagra-Food w Poznaniu, w których Stowarzyszenie wystąpi na stoisku Województwa Małopolskiego. Zapraszamy do odwiedzenia naszej strony internetowej (www.nasliwkowymszlaku.pl) gdzie zamieszczono fotorelację ze wspomnianych wydarzeń.

Wszystkich zainteresowanych kolejnymi konkursami przeprowadzanymi za pośrednictwem naszej LGD informujemy, iż w terminie 29.10.2012 – 26.11.2012 Stowarzyszenie „Na Śliwkowym Szlaku” planuje nabór w ramach działania „Małe projekty”. W związku ze zmianą Rozporządzenia dotyczącego Małych Projektów zachęcamy do konsultowania pomysłów z biurem Stowarzyszenia (kontakt: biuro tel. 14 68 44 549, e-mail: biuro@nasliwkowymszlaku.pl).


Biuro Stowarzyszenia „Na Śliwkowym Szlaku”

Zostaw odpowiedź.

Twój adres email nie będzie opublikowany.Pola wymagane *

*

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.

Zwiększ czcionkę
Zmień kontrast