Nie przegap
Strona główna » Felietony » Salina Restaurant – Doskonałe dania w wyjątkowej scenerii

Salina Restaurant – Doskonałe dania w wyjątkowej scenerii

salina_332 ok v3-kopiaSalina Restaurant – unikalne miejsce na kulinarnej mapie Małopolski  
W Galerii Bocheńskiej, w sercu jednego z najstarszych miast w Małopolsce, w zabytkowej XIX-wiecznej kamienicy powstało unikalne miejsce, które oczaruje gości smakiem sezonowych potraw przygotowanych z najwyższej jakości regionalnych produktów oraz bogactwem wyselekcjonowanych win.

Lekko industrialne wnętrze, bar z kryształami bocheńskiej soli oraz kominek tworzą jedyny w swoim rodzaju klimat. W wydzielonej części restauracji, zwanej Piwniczką Win, znajduje się prototypowa, łatwo dostępna, przeszklona szafa chłodnicza, mieszcząca ok 1000 butelek wina.

Wysokiej klasy menu
Restaurację wyróżnia wysokiej klasy menu serwowane przez szefa kuchni – Damiana Wajdę. Menu nawiązuje do tradycji związanych z sezonową dostępnością produktów.

W zależności od pory dnia restauracja proponuje menu obiadowe, menu główne oraz menu degustacyjne. Wykwintne dania nowoczesnej kuchni polskiej i nie tylko, przygotowywane są z najwyższej jakości produktów dostarczanych przez starannie dobranych lokalnych producentów i hodowców. W karcie znajdują się również dania z sezonowanej polskiej wołowiny i dziczyzny.

Piwniczka Win
Znakomitym dopełnieniem każdego posiłku są wina,  w karcie znajduje się ponad 110 rodzajów win z całego świata, zróżnicowanych zarówno pod względem pochodzenia (kraje i regiony winiarskie), sposobu upraw oraz rodzajów winorośli. Oferta obejmuje zarówno wina młode do codziennej konsumpcji, wina dla koneserów oraz  wina na tzw. specjalne okazje. Wszystkie wina przechowywane są w temperaturze właściwej dla danego gatunku. Paweł Kostaś – Sommelier i Manager w jednej osobie oraz jego wysoko wykwalifikowany zespół pomoże w doborze właściwego wina, które podkreśli niebanalne dania.

Bar w Salina Restaurant zaopatrzony jest w doskonałe, wysokogatunkowe alkohole.

Muzyka na żywo
W każdy piątek i sobotę oraz przy okazji świąt lub imprez zamkniętych prezentowana jest muzyka na żywo. Muzycy zapraszani do Salina Restaurant prezentują najwyższy poziom artystyczny.

Klimat
Chwile kulinarnej przyjemności umila profesjonalna obsługa i niezobowiązująca atmosfera miejsca. Salina Restaurant, to miejsce, w którym każde spotkanie jest wyjątkowe. Zespół dba o to, by na  talerzu gościł piękny obraz tworzony z pasją i szacunkiem do produktów, a w pamięci pozostał na długo niezapomniany smak.

Spotkania z Sommelierem
W nadchodzących tygodniach Salina Restaurant zaprasza do udziału w spotkaniach prowadzonych przez Michała Jancika, Mistrza Polski Sommelierów, który o winach, smaku, produkcji wie wszystko i tą wiedzą zechce się podzielić z gośćmi restauracji. Najbliższe spotkania odbędą się 7 i 22 kwietnia.

Michał Jancik – Mistrz Polski Sommelierów (dwukrotny), wykładowca Uniwersytetu Jagiellońskiego – na wydziale Enologia, prowadzi zajęcia z „Analizy sensorycznej wraz z elementami degustacji wina”, Sommelier i Manager krakowskiej restauracji, oznaczonej jednym widelcem przez przewodnik Michelin na rok 2016. Szczegółowe informacje na temat spotkań znajdują się na stronie www.salina.pl

SALINA RESTAURANT
Plac Św. Kingi 1 (Rynek), 32-700 Bochnia
tel. +48 14 61 353 11
e-mail: restauracja@salina.pl
www.salina.pl
Zapraszamy codziennie (od niedzieli do czwartku w godzinach od 12:00 do 22:00 oraz w piątki i soboty od 12:00 do 23:00)

IB