ADV
Materiały sponsorowaneWiadomości
Trending

Jak wybrać dobry piekarnik elektryczny? Na co zwrócić uwagę?

Piekarnik elektryczny jest nieodzownym elementem wyposażenia kuchni. Nie może go zabraknąć w tym pomieszczeniu, każdy przecież uwielbia pysznego kurczaka, domowe frytki z piekarnika, zapiekanki, czy przygotowaną w domu pizzę. W piekarniku można przygotować naprawdę sporo potraw – warto więc postawić na wysokiej klasy sprzęt. Z tego artykułu dowiesz się, jak wybrać dobry piekarnik elektryczny i na co zwrócić uwagę przy zakupie!

  1. Wymiary – od tego trzeba zacząć
  2. Prowadnice – jeden z ważniejszych elementów piekarnika
  3. Sterowanie – musi być przejrzyste i intuicyjne!
  4. Dużo pieczesz? Postaw na dwie komory!
  5. Jak wybrać dobry piekarnik elektryczny? Pamiętaj o oszczędności

Na rynku znajdziesz sporą ilość rozwiązań różnych producentów. Co wybierzesz zależy już tylko od Ciebie. Musisz jednak pamiętać o kilku kwestiach, które sprawią, że decyzja zakupu będzie udana, a sam piekarnik będzie Ci służył przez długi czas. Sprawdź, na co dokładnie powinieneś zwracać uwagę przy wyborze i dlaczego!

Wymiary – od tego trzeba zacząć

Pierwszy aspekt to wymiary. Wydawać by się mogło, że to oczywiste. Przecież im piekarnik większy, tym lepiej. Tak do końca to nie prawda. Trzeba wziąć pod uwagę wymiary kuchni, czy możliwości, jakie daje Ci zabudowa, którą wykonałeś przed zamówieniem piekarnika. Opisywane urządzenie ma przeważnie około 60 centymetrów długości i szerokości, głębokość jest nieco mniejsza. Musisz pamiętać o wymiarach zewnętrznych, ale także o tych zewnętrznych. Przede wszystkim powinieneś móc wrzucić do piekarnika sporych rozmiarów naczynie żaroodporne, które ma około 30/35 centymetrów, jeśli do modelu, który Cię interesuje takie naczynie się zmieści, możesz śmiało go wziąć. W ogóle najlepiej wybierać urządzenia, które mają dobry stosunek wymiarów wewnętrznych do tych zewnętrznych. Zupełnie jak w przypadku smartphone’ów i ich powierzchni ekranu względem obudowy. Producenci rzadziej podają wymiary komór, częściej jest to informacja na temat pojemności podawana w litrach.

Prowadnice – jeden z ważniejszych elementów piekarnika

Co ciekawe jeden z najważniejszych elementów, jeśli chodzi o budowę piekarnika ma przynajmniej trzy rodzaje, bo właśnie na te najlepiej zwracać uwagę. Masz do wyboru prowadnice w kształcie drabinki, które umożliwiają Ci umieszczenie rusztu, czy tacy w kilku pozycjach, na przykład jedna pod drugim. Przeważnie miejsc jest cztery, mogą się zdarzyć urządzenie, gdzie są trzy lub pięć. Do Twojej dyspozycji producenci oddają także prowadnice teleskopowe, które wydają się bardziej stabilnym rozwiązaniem. Ostatni opisany tutaj rodzaj prowadnic to te wytłaczane. Jest to więc część urządzenia, której po prostu nie da się zdjąć. Taki rodzaj może być najstabilniejszym rozwiązaniem, nieco gorzej wypada, kiedy trzeba go porządnie wyczyścić.

Sterowanie – musi być przejrzyste i intuicyjne!

Najprostszym rozwiązaniem jest na pewno to tradycyjne. Na środku niewielki wyświetlacz wskazujący godzinę, a kiedy trzeba czas i temperaturę. Do tego dwa pokrętła, jedno do zmiany rodzaju pieczenia, na przykład z termoobiegiem lub bez. Drugie pokrętło do zmiany temperatury lub czasu. Nowoczesne piekarniki pozwalają także wybrać rodzaj potrawy, jaką pieczemy. Często samodzielnie wybierają wtedy czas i temperaturę pieczenia na przykład inaczej, kiedy wrzucasz na ruszt drób, a inaczej kiedy stek, czy rybę. Postaw więc na przejrzyste, intuicyjne i proste sterowanie, po prostu ułatwi Ci to przygotowywanie posiłków. Piekarniki elektryczne, które mają podane tutaj funkcje znajdziesz na stronie: https://www.euro.com.pl/piekarniki-do-zabudowy,g!piekarnik-elektryczny.bhtml.

Dużo pieczesz? Postaw na dwie komory!

Nie każdy piekarnik ma taką możliwość, są jednak wyjątki. Najnowocześniejsze piekarniki oferują możliwość pieczenia w dwóch niezależnych komorach. Jest tak między innymi w modelu Samsung Dual Cook. Nie zawsze są to komory otwierane niezależnie od siebie, każda z innym uchwytem. Czasem jest tak, że uchylne drzwiczki są jedne, a wewnątrz dwie potrawy, jedna to drób, druga to wołowina – obydwie w jednym piekarniku, a mimo wszystko przygotowywane inaczej. Bardzo ciekawe rozwiązanie dla osób, które często przygotowują większe ilości potraw. Według nas lepiej jednak postawić na system Dual Cook z dwoma osobnymi komorami. Przy częstym zaglądaniu do środka piekarnika w trakcie pieczenia, może dojść do różnic temperatur, które niekorzystnie wpłyną na jedną z potraw.

Jak wybrać dobry piekarnik elektryczny? Pamiętaj o oszczędności

Efektywne podzielenie przestrzeni pieczenia to nie wszystko, co możesz zrobić, aby zaoszczędzić czas, a przede wszystkim energię. Drugim rozwiązaniem jest bowiem energooszczędność piekarnika. Nie warto stawiać na rozwiązania w klasie niższej niż A+ szczególnie kiedy pieczesz często. Najlepiej wybrać model w tej klasie lub nieco wyższej. Nie tylko zmniejszasz tym samym rachunki za prąd, ale dbasz o środowisko, co w dzisiejszych czasach jest niezwykle ważne.

Oczywiście wymienione tutaj funkcje i aspekty, o jakich musisz pamiętać, kiedy nie wiesz jak wybrać dobry piekarnik elektryczny to nie wszystko. Postaw na urządzenia samoczyszczące, które samodzielnie zapisują ustawienia, aby je później odtworzyć w zależności od rodzaju potraw. Pamiętaj także o funkcjach podstawowych i dodatkowych pieczenia. Ich im więcej, tym lepiej!

IB

Back to top button