ADV
blank
Wiadomości
na czasie

Ponad 107 kg surowego mięsa zatrzymane na lotnisku Kraków-Balice

Funkcjonariusze z Oddziału Celnego w Porcie Lotniczym Kraków-Balice Małopolskiego Urzędu Celno-Skarbowego w Krakowie podczas kontroli bagażu podróżnych z jednego z rejsów spoza UE odkryli 107 kg surowego mięsa ukrytego w walizkach. Teraz podróżni muszą liczyć się z konsekwencjami: mandatami o łącznej wartości 5 tysięcy złotych i konfiskatą zakazanych produktów.

  • Funkcjonariusze z Krajowej Administracji Skarbowej odkryli w bagażu pasażerów podróżujących spoza Unii Europejskiej ponad 107 kg surowego mięsa.
  • Wwożenie na teren UE mięsa i wędlin bez odpowiednich zezwoleń, grozi chorobami zakaźnymi, takimi jak pryszczyca.
  • Zgodnie z przepisami, wyroby zostały zatrzymane i będą zutylizowane.

„Na terytorium Unii Europejskiej nie można wwozić produktów mięsnych ani mleczarskich bez przeprowadzenia granicznej kontroli weterynaryjnej. W przypadku ruchu podróżnych przywóz takiej żywności jest całkowicie zakazany. Produkty mięsne i mleczne przewożone wbrew przepisom zostaną zatrzymane i zniszczone, a podróżnym grozi grzywna lub odpowiedzialność karna” – mów Maciej Kopacz – kierownik Oddziału Celnego Port Lotniczy Kraków-Balice.

Wwożenie surowego mięsa bez kontroli weterynaryjnej jest zabronione przez przepisy unijne i krajowe. Celem zakazu jest ochrona zdrowia zwierząt i ludzi przed chorobami zakaźnymi, takimi jak pryszczyca. Przewóz mięsa może prowadzić do niekontrolowanego rozprzestrzeniania się chorób na terenach, gdzie nie występują, stwarzając zagrożenie dla zdrowia zwierząt oraz ludzi.

Więcej informacji o towarach objętych ograniczeniami i zakazami w ruchu transgranicznym można znaleźć tutaj.

To ważna informacja również dla polskich podróżnych, którzy wyjeżdżają poza teren UE. Każdy z krajów ma własne zasady dotyczące wwozu określonych produktów, np. wwiezienie: żywności, roślin, zwierząt i skór zwierzęcych do Australii jest całkowicie zakazane. Dlatego zawsze warto sprawdzić ograniczenia przed podróżą do danego kraju, np. na stronie polskiego Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

***

Pryszczyca to wirusowa choroba, która dotyka przede wszystkim bydło, owce i kozy. Choroba powoduje owrzodzenia w jamie ustnej, na nogach i w wymionach zwierząt, co skutkuje spadkiem wydajności mleka oraz może prowadzić do ich śmierci zwierząt w przypadku braku odpowiedniego leczenia. Dodatkowo, pryszczyca może zagrażać zdrowiu ludzi. Więcej informacji można przeczytać tutaj: Pryszczyca – Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi – Portal Gov.pl

Izba Administracji Skarbowej w Krakowie

blank

Podobne artykuły

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Back to top button