Informator Brzeski pomaga absolwentom szkół podstawowych w wyborze szkoły
Zespół Szkół w Czchowie

Wychodząc naprzeciw Waszym oczekiwaniom zostanie zaprezentowana szczegółowa oferta szkół oraz placówek oświatowych Powiatu Brzeskiego.
Mamy nadzieję, iż będzie ona pomocna w podjęciu właściwej decyzji przy wyborze kierunku kształcenia.
W dniu dzisiejszym przedstawiamy:
Zespół Szkół w Czchowie
32-860 Czchów, ul. Sądecka 187, www.zsczchow.pl, tel./fax 14 68 43 230, e-mail: zespolszkol187@op.pl
2021
RANKING TECHNIKÓW – 198 MIEJSCE W POLSCE
Typy Szkół:
► TECHNIKUM IM. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO – 5 letnie
► BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA im. Kardynała Stefana Wyszyńskiego – 3 letnia
TECHNIKUM IM. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO
5 letnie, dla młodzieży,
na podbudowie programowej szkoły podstawowej
TECHNIK EKONOMISTA
przedmiot rozszerzony: język angielski,
- zajęcia edukacyjne brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: j. polski, matematyka, geografia, informatyka,
 - języki obce: język angielski, język niemiecki,
 
Klasa objęta patronatem Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie.

Dzięki współpracy uczniowie mają możliwość udziału w zajęciach, wykładach, warsztatach i laboratoriach prowadzonych przez pracowników naukowych uczelni.
W ramach zajęć lekcyjnych oraz praktyk zawodowych uczniowie biorą udział w Branżowych Symulacjach Biznesowych REVAS.

Narzędzie przeznaczone do nauki prowadzenia działalności gospodarczej oraz podstaw przedsiębiorczości.
Cele kształcenia:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik ekonomista powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
- w zakresie kwalifikacji EKA.04. Prowadzenie dokumentacji w jednostce organizacyjnej:
 
- stosowania przepisów prawa w prowadzeniu działalności,
 - prowadzenia dokumentacji biurowej i magazynowej,
 - prowadzenia dokumentacji procesu sprzedaży,
 - gospodarowania rzeczowymi składnikami majątku,
 - sporządzania biznesplanu;
 
2. w zakresie kwalifikacji EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych:
- prowadzenia rekrutacji i selekcjonowania kandydatów do pracy,
 - sporządzania dokumentacji kadrowej,
 - prowadzenia spraw związanych ze świadczeniami socjalnymi,
 - rozliczania wynagrodzeń i składek pobieranych przez Zakład Ubezpieczeń Społecznych,
 - prowadzenia analizy zatrudnienia i wynagrodzeń,
 - prowadzenia ewidencji podatkowych i rozliczeń podatkowych,
 - prowadzenia rozliczeń finansowych z kontrahentami i podmiotami rynku finansowego.
 
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia:
- kurs rozliczanie wynagrodzeń i danin publicznych,
 - kwalifikacyjny kurs prawo jazdy kat. B.
 
Możliwości podnoszenia kwalifikacji w zawodzie:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik ekonomista po potwierdzeniu kwalifikacji EKA.05. Prowadzenie spraw kadrowo-płacowych i gospodarki finansowej jednostek organizacyjnych może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik rachunkowości po potwierdzeniu kwalifikacji EKA.07. Prowadzenie rachunkowości.
TECHNIK ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH
przedmiot rozszerzony: język angielski,
- zajęcia edukacyjne brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: język polski, matematyka, biologia, informatyka,
 - języki obce: język angielski, język niemiecki,
 
Klasa objęta patronatem Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

Współpraca z Uniwersytetem daje uczniom możliwość udziału w zajęciach, wykładach, warsztatach i laboratoriach prowadzonych przez pracowników naukowych uczelni.
Szkoła współpracuje również z pracodawcami lokalnego rynku pracy m.in. w zakresie kształcenia zawodowego, odbywania praktyk i staży zawodowych.
Cele kształcenia:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
- w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
 
- oceniania jakości produktów,
 - przechowywania żywności,
 - obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
 - obsługi sprzętu gastronomicznego,
 - przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
 - wydawania dań;
 
2. w zakresie kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych:
- oceniania jakości żywności,
 - planowania żywienia z uwzględnieniem alternatywnego sposobu żywienia,
 - organizowania żywienia w produkcji gastronomicznej,
 - wykonywania usług gastronomicznych,
 - ekspedycji potraw i napojów.
 
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia:
kurs barmański I stopnia,
barmański II stopnia,
zdobnictwa cukierniczego,
carving – poziom podstawowy,
barista poszerzony
o podstawy latte art.,
kuchnie świata,
kwalifikacyjny kurs prawo jazdy kat B.
kelnerski – serwis specjalny i synchroniczny.
TECHNIK ORGANIZACJI TURYSTYKI
przedmiot rozszerzony: język angielski,
- zajęcia edukacyjne brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: język polski, język angielski, matematyka, geografia,
 - języki obce: język angielski, język niemiecki,
 
Cele kształcenia:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik organizacji turystyki powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
- w zakresie kwalifikacji HGT.07. Przygotowanie imprez i usług turystycznych:
 
- projektowania imprez i usług turystycznych,
 - zamawiania imprez i usług turystycznych;
 
2. w zakresie kwalifikacji HGT.08. Obsługa klienta oraz rozliczanie imprez i usług turystycznych:
- prowadzenia informacji turystycznej,
 - obsługi klientów korzystających z usług turystycznych,
 - rozliczania usług i imprez turystycznych.
 
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia:
- kurs kelnerski – serwis specjalny i synchroniczny,
 - kwalifikacyjny kurs prawo jazdy kat. B.
 
TECHNIK INFORMATYK
- zajęcia edukacyjne brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: język polski, język angielski, matematyka, informatyka,
 - przedmiot rozszerzony: język angielski,
 - języki obce: język angielski, język niemiecki,
 
Klasa objęta patronatem Wyższej Szkoły Informatyki i Zarządzania w Rzeszowie w ramach Cisco Networking Academy Support Center.
Dzięki podpisaniu umowy w Zespole Szkół w Czchowie powstała lokalna Akademia CISCO. Cisco Networking Academy jest programem edukacyjnym służącym nauczaniu informatyki – oferuje możliwość uzyskania wiedzy teoretycznej i praktycznej z dziedziny projektowania, rozwoju i utrzymywania sieci komputerowych, uczniowie uczestniczą w specjalnych kursach, na których są przygotowani do uzyskania certyfikatu zawodowego Cisco Certified Networking Associate (CCNA).
Cele kształcenia:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik informatyk powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych:
- w zakresie kwalifikacji INF.02. Administracja i eksploatacja systemów komputerowych, urządzeń peryferyjnych i lokalnych sieci komputerowych:
 
- przygotowania do pracy systemu komputerowego i urządzeń peryferyjnych,
 - administrowania systemami operacyjnymi,
 - serwisowania i naprawiania urządzeń techniki komputerowej,
 - przygotowania i eksploatacji lokalnej sieci komputerowej;
 
2. w zakresie kwalifikacji INF.03. Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych:
- tworzenia i administrowania stronami internetowymi,
 - tworzenia, administrowania i użytkowania relacyjnych baz danych,
 - programowania aplikacji internetowych,
 - tworzenia i administrowania systemami zarządzania treścią.
 
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia:
- kurs grafika komputerowa,
 - zaawansowane zarządzanie bazami danych,
 - kwalifikacyjny kurs prawo jazdy kat B,
 - tworzenie aplikacji mobilnych na platformę android.
 
Możliwości podnoszenia kwalifikacji w zawodzie:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie technik informatyk po potwierdzeniu kwalifikacji INF.03.Tworzenie i administrowanie stronami i aplikacjami internetowymi oraz bazami danych może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik programista po potwierdzeniu kwalifikacji INF.04. Projektowanie, programowanie i testowanie aplikacji.
Branżowa Szkoła I Stopnia
IM. KARDYNAŁA STEFANA WYSZYŃSKIEGO
3 letnia, dla młodzieży,
na podbudowie programowej szkoły podstawowej
KUCHARZ
Kształcenie teoretyczne i praktyczne odbywa się w szkole.
- zajęcia edukacyjne brane pod uwagę w postępowaniu rekrutacyjnym: język polski, matematyka, fizyka, informatyka,
 - język obcy: język angielski,
 
Współpraca z pracodawcami w zakresie kształcenia zawodowego i realizacji wizyt zawodoznawczych w zakładach i przedsiębiorstwach gastronomicznych lokalnego rynku pracy.
Cele kształcenia:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz powinien być przygotowany do wykonywania zadań zawodowych w zakresie kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań:
- oceniania jakości produktów,
 - przechowywania żywności,
 - obróbki produktów i przygotowania stanowiska pracy,
 - obsługi sprzętu gastronomicznego,
 - przygotowania dań zimnych, gorących i podstawowych deserów,
 - wydawania dań.
 
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia:
- kurs barmański I stopnia,
 - barmański II stopnia,
 - zdobnictwa cukierniczego,
 - kelnerski – serwis specjalny i synchroniczny,
 - carving – poziom podstawowy,
 - barista poszerzony o podstawy latte art.,
 - kuchnie świata,
 - kwalifikacyjny kurs prawo jazdy kat. B.
 
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia:
Absolwent szkoły prowadzącej kształcenie w zawodzie kucharz po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań może uzyskać dyplom zawodowy w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych po potwierdzeniu kwalifikacji HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych oraz uzyskaniu wykształcenia średniego lub średniego branżowego.
WIELOZAWODOWA
dla młodocianych pracowników
Współpraca z pracodawcami lokalnego rynku pracy w zakresie kształcenia zawodowego, odbywania praktyk i staży zawodowych.
Obecnie Branżowa Szkoła I Stopnia – wielozawodowa – kształci młodocianych pracowników w zawodach: lakiernik samochodowy, blacharz samochodowy, mechanik pojazdów samochodowych, kamieniarz, monter sieci i instalacji sanitarnych, murarz-tynkarz, piekarz, cukiernik, sprzedawca, fryzjer, stolarz, ślusarz, monter zabudowy i robót wykończeniowych w budownictwie, elektromechanik, elektryk, dekarz.
W klasie wielozawodowej uczeń wybiera zawód zgodnie ze swoimi zainteresowaniami w oparciu o rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 15 lutego 2019 r. w sprawie ogólnych celów i zadań kształcenia w zawodach szkolnictwa branżowego oraz klasyfikacji zawodów szkolnictwa branżowego (Dz. U. poz. 316 z późni. zm.). Warunkiem przyjęcia do szkoły jest dostarczenie umowy o pracę z pracodawcą w celu przygotowania zawodowego. Zakłady rzemieślnicze oraz przedsiębiorstwa to miejsca doskonalenia praktycznych umiejętności zawodowych młodocianych pracowników. Wiedzę teoretyczną z przedmiotów zawodowych uczniowie zdobywają na turnusach dokształcania teoretycznego a wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących w Zespole Szkół w Czchowie.
Perspektywy rozwoju zawodowego ucznia:
- kurs kelnerski – serwis specjalny i synchroniczny,
 - kwalifikacyjny kurs prawo jazdy kat. B,
 - kwalifikacyjny kurs operatora wózka widłowego.
 
Więcej informacji o naborze do Zespołu Szkół w Czchowie na:
www.zsczchow.pl oraz https://www.facebook.com/zspcz/
—
IB

				





