Wiadomości

Koronawirus/ Ponownie otwarte restauracje, bary i kawiarnie / 18 maja 2020 r.

Od poniedziałku 18 maja 2020 r. działalność wznawiają bary, kawiarnie i restauracje. Po ponad dwóch miesiącach przerwy spowodowanej epidemią koronawirusa znów można wyjść do lokalu na kawę, piwo lub obiad. To dobra informacja zarówno dla klientów, jak i przedsiębiorców, którzy mocno ucierpieli z powodu epidemii.

Restauratorzy z niecierpliwością czekają na klientów. Otwartym pozostaje pytanie tylko, czy klienci będą tak otwarci na kontakty jak przed ogłoszeniem stanu epidemii. Część ludzi boi się kontaktu z innymi, mogą też mieć obawy do żywienia się w lokalach.

Zgodnie z rządowymi wytycznymi które określają, w jaki sposób będzie można bezpiecznie świadczyć te usługi oraz z nich korzystać w okresie epidemii koronawirusa w Polsce w lokalu będzie obowiązywał limit 1 osoby na 4 metry kwadratowe. Po każdym kliencie konieczna będzie dezynfekcja stolika. Między stolikami muszą być zachowane 2-metrowe odległości, zaś obsługa lokalu oraz kucharze mają nosić maseczki i rękawiczki ochronne. Co oczywiste w środku restauracji goście nie muszą nosić masek. Natomiast obsługa lokalu oraz kucharze będą musieli nosić maseczki i rękawiczki ochronne.

Ministerstwo Rozwoju podkreśla, że stopniowy powrót do normalności nie zwalnia ze stosowania podstawowych zasad bezpieczeństwa – nikt nie chce by ponowny wzrost liczby zachorowań zniweczył dotychczasowy wysiłek i koszty poniesione przez społeczeństwo.

Ministerstwo Rozwoju we współpracy z Głównym Inspektorem Sanitarnym i przedstawicielami branży gastronomicznej, przygotowało szczegółowe wytyczne do funkcjonowania gastronomii w trakcie epidemii koronawirusa.

Szczegółowe zasady funkcjonowania lokali gastronomicznych w czasie epidemii <==

IB / MZ / MR / GIS

Pokaż więcej

Podobne artykuły

Back to top button
Rozmiar czcionki
Włącz kontrast