ADV
blank
Materiały sponsorowaneWiadomości
Trending

Wspieramy polskie rzemiosło

Brzeski Cech Rzemieślników, Małych i Średnich Przedsiębiorców realizuje dwuletni projekt pn. „Rzemiosło-między tradycja a nowoczesnością” dzięki funduszom pozyskanym z Narodowego Instytutu Wolności, Rządowego Programu Polski Inkubator Rzemiosła i Komitetu do Spraw Pożytku Publicznego. Celem projektu jest kształtowanie pozytywnego wizerunku rzemiosła, promowanie wiedzy o rzemiośle, a w konsekwencji propagowanie edukacji w zawodach rzemieślniczych poprzez zmianę nastawienia dzieci i młodzieży odnośnie wyboru ścieżki edukacji dualnej.

Kolejnym odbiorcą działań jest środowisko rzemieślników-pracodawców, którzy od zawsze aktywnie uczestniczą w kształceniu zawodowym, działalności społecznej i edukacyjnej.

W bieżącym roku brzeski cech w ramach projektu zorganizował Piknik dla dzieci i młodzieży pn. „Rzemieślnikiem możesz być i Ty”. Podczas pikniku nagrodzono dzieci, które brały udział w konkursie plastycznym „Co wytwarza rzemieślnik”, przeprowadzono sporą liczbę konkursów wiedzy o zawodach rzemieślniczych, gier i zabaw. Sporą atrakcją dla dzieci i ich opiekunów były stoiska z prezentacjami tzw. ”ginących zawodów”. Szczególną atencją otoczony był mistrz kominiarski Stanisław Lemek, który nie tylko opowiadał o swojej pracy, ale chętnie pozował do wspólnych zdjęć. Znani brzescy restauratorzy państwo Anna i Kazimierz Kuralowie przygotowali różnorodne posiłki dla wszystkich uczestników pikniku. Cukiernia państwa Halików obdarowała uczestników pysznymi ciastami i drożdżówkami. Atrakcją pikniku były dmuchańce, malowanie buzi oraz stoiska do samodzielnego wyrobu ciast.

We wrześniu w ramach projektu zorganizowano festyn „Święto Rzemiosła Diecezjalnego – między tradycją a nowoczesnością”, którego jak zwykle od lat żelaznym punktem było XXI Diecezjalne Święto Chleba. Plac Kazimierza Wielkiego w Brzesku zastawiony był stoiskami piekarni, cukierni i zakładów rzemieślniczych prezentujących swoje produkty. Podczas festynu wręczono odznaczenia resortowe oraz dwie „Szable Kilińskiego” najwyższe odznaczenie Rzemiosła Polskiego dla Benedykta Zygadły z Tarnowa oraz Stanisława Kociołka z Bochni. Zespół folklorystyczny „Krakowiacy Ziemi Brzeskiej” zaprezentował obrządek chlebowy, a kolejne wspaniałe zespoły z całej Małopolski prezentowały folklor swojego regionu. Serce przybyłych na festyn podbiły występy trzech różnych grup wiekowych (dzieci, dorosłych i seniorów) Zespołu Pieśni i Tańca „Łoniowiacy”. Natomiast podniebienia gości i widzów były pod wrażeniem „żurku rzemieślniczego” przygotowanego przez właścicieli restauracji „Galicyjska” z Brzeska. W bieżącym roku w ramach realizowanego zadania dostępne będzie jeszcze wydawnictwo promocyjne pt. „Rzemiosło – między tradycją a nowoczesnością. Wybieramy swoją przyszłość”.

Zakłady piekarskie prezentujące swoje wyroby podczas festynu: Cukiernia Bassara z Dębicy,Zakład Piekarniczo – Cukierniczy Jan Starostka z Łękawicy, Piekarnia Państwa Halików z Brzeska, Piekarnia „AWITEKS” Pana Andrzeja Nakielnego z Krakowa, Piekarnia Państwa Marii i Jana Zelków z Rajbrotu, Piekarnia – Cukiernia „POEZJA” Robert Antczak z Gnojnika, Zakład Produkcyjno – Handlowy „STRUSINIANKA”Spółka zo.o. Tarnów, Cukiernia „FANTAZJA MIKADO” z Tarnowa.

blank


IB

blank

Podobne artykuły

Back to top button